TENS ellenejavallatok - Elethosszig.hu

Sep 27, 2023

Mi az a TENS?

Az elektronikus idegstimuláció, röviden TENS, egy olyan természetes gyógymód, amely elektromos impulzusokat használ az idegek stimulálására a fájdalom enyhítése érdekében. A TENS gépek gyakran használatosak különböző egészségügyi problémák kezelésében, ideértve az izomfájdalmat, ízületi fájdalmat, migrént, sérüléseket és krónikus fájdalmat is.

Mikor ne használjunk TENS-t?

A TENS kiváló alternatív lehetőség a fájdalom kezelésére, azonban bizonyos esetekben célszerű kerülni annak alkalmazását. Az alábbiakban részletezzük a TENS ellenejavallatait:

Szívbetegség

Amennyiben Ön szívproblémával küzd, például szívritmuszavarban szenved, vagy szívburokgyulladása van, kerülje a TENS használatát. Az elektromos impulzusok közvetlenül hatnak a szívizomra, ezért nagy figyelmet kell fordítani a biztonságra ebben az esetben.

Vényköteles szívmegállapító eszközök

Amennyiben ön szívritmus-szabályozó berendezést (pacemaker) használ, konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdi a TENS terápiát. Az elektromos impulzusok interferenciát okozhatnak a pacemaker működésében, így fontos, hogy a megfelelő óvintézkedéseket tegyük.

Bőrfertőzés vagy avarral való Érintkezés

Figyelembe kell venni, hogy a TENS gépek által küldött elektromos impulzusok közvetlenül hatnak a bőrre. Ha bármilyen fertőzés vagy sérülés előfordul a bőrön, akkor azt célszerű kizárni a TENS terápiából, amíg a bőr teljesen meggyógyul.

Bizonyos érzékszervi problémák

Ha Önnek érzékszervi problémái (például csökkent érzékenység, zsibbadás vagy égő érzés) vannak a területen, ahol a TENS gépet használná, konzultáljon orvosával. Az érzéskiesés miatt nem lehet megfelelően felismerni a túlzott stimulálást, ami további komplikációkat okozhat.

Fontos figyelmeztetések

A TENS terápia hatékony és biztonságos lehet, ha megfelelően alkalmazzák. Azonban mindig fontos betartani a következő figyelmeztetéseket az optimális eredmények és a biztonság érdekében:

  • Tartózkodjon a fejtető környékén történő használattól - A TENS gépet nem szabad a fején vagy a nyakán használni, kivéve, ha erre kifejezetten javaslatot kap. Az elektromos stimuláció helytelen alkalmazása súlyos károkat okozhat.
  • Kerülje a dohányzást vagy alkoholfogyasztást - Ezek a szokások hozzájárulhatnak az idegrendszer működésének megváltozásához, így befolyásolhatják a TENS terápia hatását. A dohányzás és az alkoholfogyasztás a gyógyulás idejét is meghosszabbíthatja.
  • Ne használja a TENS gépet vízben vagy nedves környezetben - Az elektromos impulzusok vízben vagy nedves felületen veszélyesek lehetnek. A gépet mindig száraz környezetben kell használni.
  • Tartsa távol a TENS gépet a gyermekektől - A TENS gép nem alkalmas gyerekeknek, hacsak az orvos nem írja elő kifejezetten. A gyerekek különösen érzékenyek lehetnek az elektromos impulzusokra, így a biztonság érdekében felnőttek felügyelete mellett kell használni a készüléket.

Zárszó

Amennyiben TENS terápiát tervez alkalmazni, érdemes konzultálni orvosával vagy természetgyógyászával az Ön egyéni helyzetének figyelembevételével. Az Elethosszig.hu oldalán további információkat találhat a TENS kezelésről és annak alkalmazásáról. Ne felejtse el betartani a javasolt elővigyázatossági intézkedéseket, hogy lenyűgöző eredményeket érjen el a fájdalomcsillapítás és az egészség javítása terén!

tens ellenjavallat
Paul Bhikarry
Ezt már tudtam!
Nov 8, 2023
Ivan Storck
Nagyon hasznos információk!
Oct 26, 2023
Add Email
Köszönöm, sokat tanultam.
Oct 18, 2023
Jodi Haase
Köszönöm a véleményedet! Örülök, hogy hasznosnak találod a cikket! 😊
Oct 14, 2023
Alexandra Hall
Nagyon érdekes és informatív cikk! Nagyon hasznos információk, amit mindenkinek érdemes tudnia! Köszönöm a felvilágosítást!
Oct 10, 2023
Michelle Kugler
Nagyon hasznos információk! 👌 Köszönöm!
Oct 6, 2023
Mickey Alferi
Great info! 👍 Thank you!
Oct 3, 2023